Impressies‎ > ‎

Mini-seminar 7 oktober 2014

De SIG Governance van het Ngi/NGN en de NAF-werkgroep IT Governance organiseren gezamenlijk enkele keren per jaar een mini-seminar rondom een actueel thema binnen het vakgebied (IT) governance.

Tijdens de voorbereidingen wordt samengewerkt met één of meerdere Ngi/NGN regio's: dit keer met de Ngi-regio Den Haag.

Mini-seminars zijn korte seminars aan het einde van de werkdag en bestaan in principe uit drie presentaties. Het thema van het komende mini-seminar is:

Soft Controls, Soft Governance en Soft Power
 

In organisaties wordt veel aandacht besteed aan processen en structuren. Dit zie je ook terug in veel bekende frameworks zoals COBIT, ITIL of TOGAF. Het lijkt erop dat vaak vergeten wordt dat het de mensen in de organisatie zijn die het moeten doen. Aandacht voor deze laatste invalshoek wordt vaak de zachte of sociale kant genoemd.

In de wereld van IT wordt hiervoor de termen soft controls, soft governance of soft power gebruikt. Soft power is gebaseerd op overtuigen, adviseren, plicht en delegeren als tegenhanger van wetten en regels. Belangrijke elementen zijn gedrag, normen en waarden (cultuur). Dit maakt ook dat harde governance (structuren en processen) veel minder effectief zijn dan zachte governance. Voor de werking van organisaties zijn de harde én de zachte kant essentieel.

  
De zachte kant van besturing en controle is het onderwerp van dit miniseminar.

De SIG Governance van het NGI organiseert in samenwerking met de regio Den Haag een mini-seminar over dit actuele onderwerp. Het seminar vindt plaats op:

 

Dinsdag 7 oktober

18.00 – 22.30

De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75

Den Haag

(op loopafstand van NS-station Den Haag Holland Spoor)

 

Programma

 

·         18:00u Ontvangst 

·         18:30u Opening - Daniël Smits

 

Daniël Smits is voorzitter van de SIG Governance van het Ngi-NGN en de werkgroep IT governance van het NAF.

 

·         18:35u Maarten Timmerman BitSoldiers

Door alle focus op techniek is de mens nu de zwakste schakel binnen de informatiebeveiliging. BitSoldiers richt zich daarom juist specifiek op de menselijke kant van informatiebeveiliging. We activeren informatiebewustzijn op een positieve wijze en stimuleren zo het gewenste gedrag. Doel is een omgeving te creëren waardoor medewerkers op een proactieve en betrokken wijze met gevoelige informatie omgaan. Informatiebeveiliging is hierdoor niet alleen meer de zorg voor ICT, maar de verantwoordelijkheid van de gehele organisatie.

Maarten Timmerman (1971) is sociaal psycholoog, ondernemer en het informatiebeveiligingsbedrijf BitSoldiers.

 

·         19:15u Pieter Boere AuditdienstRijk

 

Een auditresultaat is een rapport met daarin bevindingen (vastgestelde problematiek) en aanbevelingen om de bevindingen op te lossen. Wat opvalt, is dat soms de ernstige bevindingen met bijbehorende adviezen niet worden opgepakt. Interessant is te achterhalen wat hier de oorzaak van is. Sociale factoren spelen hierin een belangrijke rol.

Pieter Boere is werkzaam bij de Auditdienstrijk als auditmanager dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Financiën.

 

·         19:55u Pauze

 

·         20:05u Kim van der Werf Deloitte Consulting

Procesoptimalisatie, ondersteund door een nieuw ICT-systeem (ERP), en dat voor enkele duizenden eindgebruikers.  Hoe krijgen we dat werkend? Elke grote transitie kent een voorbereidingsfase, een eerste periode na de zgn Go Live en een periode waarin het zaak is om de ingezette veranderingen te blijven borgen en niet te vervallen in oude werkwijzes. Ik neem jullie graag mee in welk type veranderinstrumenten, zgn soft controls, wij hierbij inzetten om medewerkers en leiders in staat te stellen te veranderen.

Kim van der Werf (1978) is senior manager binnen de Organisation & Change service line van Deloitte's Human Capital praktijk in Nederland.

 

·         20:45u Paneldiscussie Marcel van Hal

 

De avond wordt afgesloten met een paneldiscussie met de drie sprekers onder leiding van Marcel van Hal.

 

Marcel van Hal is penningmeester van de SIG Governance en werkzaam bij ING als IT manager.

 

·         21:05u Borrel

 
De sprekers delen elk een eigen visie, aanpak, achtergrond en ervaring met ons. Er is ruimschoots gelegenheid voor een inhoudelijke discussie.
Na afloop is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog wat na te praten.
Deelname aan het miniseminar is gratis voor leden van de NAF werkgroep IT Governance en leden van de Ngi-afdelingen Governance, Architectuur, Informatie-management, de Ngi-regio Utrecht en studenten op vertoon van de studentenpas. Gasten zijn ook van harte welkom en kunnen zich gratis inschrijven als associé. Om kennis te kunnen maken met onze community zijn hier voor de eerste twee evenementen geen kosten aan verbonden.
 
Overige bezoekers betalen 20,00 euro, te voldoen aan de zaal.
 
Inschrijven
De inschrijvingen verlopen via de pagina's van de Ngi-NGN regio Den Haag.
 
Het seminar is mogelijk relevant in het kader van de PE-verplichting van NOREA.
Comments